Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 23. března 2023

Student FIT převzal ocenění za úspěch v programu Brno Ph.D. talent

[img]

V rámci slavnostního večera konaného 22. března na brněnské radnici převzalo sedm doktorských studentů z Vysokého učení technického v Brně stipendijní šek pro svůj další výzkum v rámci programu Brno Ph.D. talent. Každý z nich získal stipendium ve výši 330 tisíc korun. Částka se jim bude průběžně vyplácet po další tři roky. Jedním z oceněných je i student Fakulty informačních technologií Tomáš Dacík.

"Do soutěže jsem se hlásil s projektem nazvaným Efektivní statická analýza programů s ukazateli. Chyby v programech s ukazateli se nejen těžko odhalují, ale mohou také vést k vážným bezpečnostním zranitelnostem například v internetových prohlížečích. Cílem mého projektu je navrhnout metody pro automatickou detekci takových chyb, případně dokazování jejich absence. Již ve své diplomové práci jsem se věnoval návrhu nových algoritmů pro práci se separační logikou - z pohledu matematiky se jedná o logiku popisující grafy, z pohledu programátora se jedná v podstatě o datovou strukturu, která dokáže efektivně reprezentovat nekonečné množiny paměťových konfigurací - což je potřeba právě při analýze ukazatelových programů. Ve svém projektu bych chtěl tyto algoritmy dále rozvíjet a posléze je využít buď v existujících, nebo nově vytvořených analyzátorech, vysvětluje Tomáš Dacík.

Jeho školitelem je profesor Tomáš Vojnar.  Na tématu dále spolupracuje s docentem Rogalewiczem z FIT a assoc. prof. Florianem Zulegerem z TU Vienna. S těmito odborníky spolupracoval již při tvorbě své diplomové práce, se skupinou VeriFIT dokonce již od doby své projektové praxe na bakalářském studiu. "Mohl jsem tak během několika let získat dobrý rozhled v oblasti verifikace programů. To mi mimo jiné pomohlo i v závěrečném kole soutěže, kde jsem svůj projekt prezentovat před komisí odborníků, odpovědět na někdy velmi záludné dotazy. Co mi také v soutěž pomohlo byla zahraniční zkušenost, kterou jsem získal, když jsem v rámci svého Erasmus pobytu na TU Munich spolupracoval se skupinou prof. Helmuta Seidla, která se také věnuje verifikaci programů. V neposlední řadě jsem ocenil, že jsem si na FIT mnohokrát vyzkoušel prezentovat svou práci a při prezentaci v PhD.talentu jsem díky tomu věděl, na co nejdůležitějšího se zaměřit," oceňuje Tomáš Dacík přínos svých dosavadních zkušeností.

O dalších oceněných i celém programu Brno Ph.D. talent se můžete dočíst zde.

foto: Jan Prokopius

 

 

Sdílet článek

Nahoru