Novinka

Dne: 20. května 2024

Světový den včel: VUT má včely pod drobnohledem a přispívá k jejich ochraně

[img]

Už po sedmé slavíme Světový den včel, který upozorňuje na důležitost včel a dalších opylovačů. Včely jsou součástí našich životů už tisíce let, jsou prospěšné pro lidi i rostliny a podporují správné fungování přírodního ekosystému. O včelstva pečuje také Vysoké učení technické v Brně, které svými projekty přispívá k jejich ochraně.

Včely jsou jedny z nejpracovitějších a nejdůležitějších stvoření na světě. Jejich život ale není jenom med. Musí přežít zimu, začít sbírat nektar a nezmrznout. Problémy ale musí řešit také včelaři. Včely se totiž mohou vyrojit a uletět, vyhladovět nebo je může někdo ukrást. Řešení nabízí projekt ApiVčelař 4.0, který vyvinuli odborníci z VUT.

Včely pod drobnohledem

Jedná se o zařízení s chytrými váhami a senzory, které poskytují včelařům data na dálku. "Úl je uzavřený. Je to černá krabička, ve které se něco děje, a co se tam děje, to se včelař dozví až ve chvíli, kdy ho otevře a podívá se dovnitř. Cílem bylo úl zprůhlednit," popsal výzkumník Petr Sadovský z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Kontrola včel je potřeba, ale časté otevírání úlů je spíše na škodu. Speciální senzory včelstva monitorují a data online odesílají včelařům. Chytré váhy se snímačem vlhkosti a teploty potom pomáhají určit, jak rychle včely pracují, zda nehladoví nebo se nevyrojily.


Zmíněná váha je jedním z doplňků, které odborníci z brněnské techniky navrhli. Na paměti měli i to, že Češi jsou kutilové a úly rozhodně nejsou jako z katalogu. "Vymysleli jsme konstrukci, která je univerzální pro jakýkoliv typ a rozměr úlu. Váha monitoruje hmotnost včelstva a přenáší data online. Někteří starší včelaři používají například decimálku přímo ve včelnici. Pořád to ale znamená tam přijít. My online vidíme, co se ve včelstvu děje," vyzdvihuje největší plus systému Jakub Podivínský z Fakulty informačních technologií.


Odborníci z VUT zařízení nejen vymysleli, ale také jej spolu s komerční firmou uvedli na trh. Nyní už je to dva roky, co pomáhá místním včelařům i samotným včelám.

Včely se chovají i na VUT

Spokojený život včel podporuje brněnská technika i na vlastní půdě. Před rokem se rozhodla vybudovat včelnici s pěti včelstvy na Fakultě stavební. Fakulta je ideální lokalitou s ohledem na dostupnost včelí pastvy i míry zavčelení v okolí. Hlavním cílem projektu byla podpora environmentálního vzdělávání a osvěta mezi studujícími.



Květen je nejdůležitější včelařský měsíc, všechno kvete a včely mají nejvíce práce, proto si Světový den včel připomínáme právě v tomto měsíci. A to konkrétně 20. května, což je den narození slovinského včelaře Antona Janši, jenž je považován za jednoho ze zakladatelů moderního včelařství. OSN tento významný den schválilo v roce 2017.

Sdílet článek

Nahoru