Zpráva z FIT

Dne: 10. září 2020

Akademický projekt z FIT zajišťuje rychlé připojení pro univerzitu

[img]

/Události na VUT/ Dalším úspěšným spin-offem se pyšní Vysoké učení technické. Na konci loňského roku začal oficiálně jako samostatná společnost fungovat NetX Networks vyvíjející platformu pro vysokorychlostní sítě. Projekt, který původně vznikl především pro potřeby univerzity, vede Matěj Grégr z FIT VUT a o produkty mají zájem komerční poskytovatelé připojení i datacentra.


NetX nabízí platformu pro vysokorychlostní sítě, která je uzpůsobena zákazníkům na míru a nabízí dostatečně velkou kapacitu. Nedochází tak ke ztrátám výkonnosti. Takové řešení podle spoluzakladatele společnosti Matěje Grégra doposud na trhu chybělo. "Existují krabicová řešení, která jsou vhodná zejména pro obří poskytovatele. Pro segment středních a větších společností nebylo dosud nic, co by jim pomohlo řešit problémy, které nastanou v momentu, kdy přesáhnou určitou rychlost. A zároveň to nabízelo dostatečnou flexibilitu. Tak, aby mohli řešení pohodlně propojit se svými dalšími systémy bez ztráty výkonu," vysvětlil Grégr. 
Ačkoliv jsou dnes klienty spin-offu především poskytovatelé internetového připojení a provozovatelé datacenter, původně vzniklo řešení pro potřeby VUT. "Jako spolek jsme fungovali několik let a měli jsme v rámci fakulty i ve spolupráci s CESNET několik projektů, do kterých byli zapojeni i studenti FIT VUT. Vývojem řešení jsme se začali zabývat už asi deset patnáct let zpátky a původně jsme ho stavěli pro VUT, protože právě univerzita je obrovským poskytovatelem připojení. Jen koleje mají síť asi šesti tisíc uživatelů," objasnil Matěj Grégr.
 
Postupně se ale podle něj ukázalo, že o produkt mají zájem i zákazníci z komerční sféry. "Pro různá jednání a spolupráce nebyla dosavadní forma spolku úplně vhodná. I proto jsme se nakonec, po konzultaci s Odborem transferu technologií VUT, rozhodli přeměnit spolek na akciovou společnost," dodal Grégr s tím, že nyní se soustředí na vybudování stabilní pozice na českém trhu. Budoucí expanzi do zahraničí ale také nevylučuje. 
Pro většinu týmu to není první zkušenost z byznysu. "Jelikož i VUT má řadu komerčních zákazníků, tak už nějaké zkušenosti máme. Ale je pravda, že toto je poprvé, kdy jsme sami za sebe a je to na naši zodpovědnost," podotkl Grégr. Podle něj se za dosavadní krátkou dobu fungování společnosti podařilo více, než původně očekávali. "Dokončili jsme řadu projektů pro zákazníky a zahájili jsme výzkumné aktivity v rámci Technologické agentury ČR," uvedl Matěj Grégr s tím, že zisk firmy se v maximální výši snaží investovat zpět do technologického vývoje platformy a rozšiřovat její možnosti. 
"V dalším vývoji se zaměřujeme na pokročilé algoritmy řízení provozu, které umožňují například prioritizovat televizní vysílání na úkor jiného provozu. Požadavky jsou také na lepší možnosti obrany vůči náročným DDoS útokům," přiblížil Grégr. Platforma NetX umožňuje už nyní tyto útoky detekovat a odfiltrovat tak, aby nebyl ovlivněn zákazníkův provoz. "Zejména pro středně velké zákazníky je toto řešení velmi zajímavé, protože umožňuje ochránit síť i klienty a firma tak kvůli tomu nemusí pořizovat žádné další extra technologie," dodal Grégr. 
První rok nového spin-offu ale výrazně poznamenala jarní pandemie koronaviru. "Z pohledu společnosti jsme se s omezeními dokázali vypořádat, jelikož veškerý vývoj i testování můžeme dělat vzdáleně z domu. Trochu více problematické bylo zrušení hromadných akcí, protože jsme na odborných konferencích měli mít přednášky nebo stánky a obvykle tam sbíráme podněty i kontakty na zákazníky. Kvůli zrušení těchto akcí jsme představení platformy či instalace museli provádět vzdáleně, což je samozřejmě trochu limitující," popsal dopady koronaviru na začínající společnost Matěj Grégr. 
Zároveň ale dodal, že někteří zákazníci si naopak tento způsob spolupráce pochvalovali, protože nemuseli cestovat a mohli si celé řešení vyzkoušet vzdáleně. "Krize způsobená COVID-19 současně ukázala, jak významnou roli v dnešní společnosti plní komunikační technologie, řízení jejich provozu a zabezpečení. To s sebou nese i větší důraz na využití technologií a řešení, kterými se zabýváme v NetX Networks," uzavřel Grégr.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2020-09-13T23:18:12

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru