Zpráva z FIT

Dne: 7. října 2020

Bojují proti šikaně technologiemi. Nejlepším českým startupem je firma studenta FIT a jeho spolužáků z gymnázia

[img]

Jaké to je, být CTO a ještě nebýt plnoletý, ví Pavel Ihm. Firmu založil jako šestnáctiletý spolu se svými dvěma spolužáky z gymnázia. Dnes je studentem FIT a aplikace, kterou vyvinul, pomáhá žákům a školám po celém světě. Na konci září zvítězil projekt brněnského startupu FaceUp Technology v národním finále mezinárodní soutěže Creative Business Cup. 

V soutěži, kterou organizuje Czech Invest a která vybírá nejinovativnější startupy, odbornou porotu nejvíce zaujala aplikace Nenech to být. Tu začal vyvíjet téměř před čtyřmi lety se svými spolužáky z gymnázia Pavel Ihm. Dnes společně vedou startup FaceUp Technology, který vyvíjí webový systém a mobilní aplikaci pro boj se šikanou.  

"Dnes náš systém využívá téměř dva tisíce škol a institucí, za dobu jeho existence žáci přes aplikaci poslali skoro šest tisíc upozornění," popisuje Pavel Ihm, který nyní druhým rokem studuje na FIT. Systém, jenž technologicky vymyslel, funguje jednoduše - žáci se mohou svěřit s pocitem, že se u nich ve třídě něco děje, zcela anonymně a mimo prostředí školy, přímo v aplikaci nebo na webu. Informace pak doputuje učiteli, psychologovi nebo komukoliv dalšímu, kdo na škole tuto problematiku může řešit. Ten zároveň dostane profesionální návod, jak s oznámením naložit. 

"Nejde přitom o žádné žalování. Šikana je ve školách bohužel poměrně častá a i my sami jsme během našich školních let naráželi na problém mlčící většiny, kdy nikdo neměl odvahu vstát a zajít za třídním učitelem, nebo na to, že jsme vlastně nevěděli, jestli, jak a s kým problém řešit," vysvětluje původní motivaci Pavel Ihm.

Vyvinout mobilní aplikaci, která by pomáhala podobnou situaci řešit, napadlo kamarády, když jim bylo pouhých šestnáct let. Svůj nápad probrali s pedagogy a odborníky, podařilo se jim získat záštitu ministerstva školství, podporu Jihomoravského inovačního centra a nakonec i investora Jiřího Hlavenku. 

"Aplikaci jsme představili na jaře roku 2017 na tiskové konferenci MŠMT. Říkali jsme si, že by bylo fajn, kdyby se do konce roku zapojilo sto škol. Nakonec jsme tu stovku získali do týdne," vzpomíná Pavel Ihm. 

[img]

Aby mohli nastartovat byznys a podnikat, museli se jeho spolužáci nechat zplnoletnit. Po úspěchu v Česku se rozhodli neziskovku transformovat do společnosti a s názvem FaceUp expandovat do světa. Dnes pod tímto názvem působí například v USA, Mexiku nebo Jihoafrické republice, kde aplikaci používají i na škole, ze které kdysi právě kvůli šikaně odešel Elon Musk.

Pandemie, která v posledních měsících "vyhnala" žáky z lavic, šikanu ze škol bohužel neodstranila, ale ještě více ji přesunula do online prostředí. "Se školami tedy určitě ještě nekončíme, tam chceme pracovat a pomáhat dál. Začínáme se ale soustředit na nový segment, a to na firmy. I na pracovištích totiž vzniká prostředí, kde dochází k neetickému chování nebo nedůvěře svěřit se se svými problémy. Firemní platformu jsme vytvořili nyní v létě, zatím ji tedy teprve rozjíždíme, ale vidíme v tom potenciál," popisuje Pavel Ihm další cíle nadějného startupu.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2021-02-02T17:12:26

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru