Zpráva z FIT

Dne: 25. května 2024

Po tréninku se mozek odmítá soustředit na učení, říká student FIT VUT Richard Klem

[img]

Každý zná vzpírání, ale ne každý zná silový trojboj. Přesto máme na VUT mistra v této disciplíně. Student Fakulty informačních technologií Richard Klem zvítězil vloni na podzim na Mistrovství světa univerzit v silovém trojboji ve Slovinsku a do Brna přivezl zlatou medaili, pouhý rok poté, co s tímto sportem začal.

Hned na úvod bude prospěšné vysvětlit, že v obou těchto sportech se zvedá takzvaná osa se závažím a v silovém trojboji se tak děje ve třech disciplínách: dřep, bench press (tlak na lavici) a mrtvý tah. Ve srovnání se vzpíráním je silový trojboj více statický, ale stále velice náročný nejen fyzicky, ale i psychicky.

Richard Klem byl doma vedený ke sportu od malička a vyzkoušel si nejrůznější sporty. "Jako malý jsem dělal dokonce balet, za což jsem se za mlada styděl. Tanec mě ale pořád baví, na střední jsem nějakou dobu tančil závodně latinu a standard. Ale také jsem vrhal koulí, zkusil jsem baseball, házenou, jachting," vzpomíná sportovní multitalent. Přesto na vysoké škole začal sportovat až ve čtvrtém ročníku. "První roky na FIT byly opravdu náročné, takže jsem se věnoval jen studiu. S cvičením jsem začal až ve čtvrtém ročníku, kdy jsem cítil, že tělo chřadne a potřebuji ho posílit. Začal jsem chodit do posilovny a našel jsem zalíbení v silovém cvičení," vysvětluje Richard Klem svou cestu k silovému trojboji. Protože si chtěl co nejdřív zkusit i nějaké závody, vstoupil na doporučení kamaráda do oddílu silového trojboje pod TJ Sokol Vranovice a na podzim 2022 začal trénovat pod vedením specializovaného trenéra.

[img]

Richard Klem na akademickém mistrovství Evropy v březnu 2023 ve Francii. | Autor: Archiv Richarda Klema

Na obzoru bylo akademické mistrovství Evropy, které se konalo v březnu 2023 ve Francii. Richard se chtěl zúčastnit, ale protože do té doby nikde nezávodil, nebylo to jen tak. Nakonec se jeho trenérovi a oddílu podařilo přesvědčit Český svaz silového trojboje, aby jeho svěřence na závody poslali. "Mé první závody byly rovnou mezinárodní a v mé váhové kategorii 120+ se mi podařilo umístit na 3. místě," směje se student. I když je na akademických závodech jiný výběr sportovců než na klasickém ME, kde jsou jen profesionální závodníci, byl to výkon zasluhující uznání. Vloni v červnu se pak reprezentant z VUT zúčastnil české univerziády a zvítězil. A to navzdory tomu, že si jen tak na zkoušku změnil váhovou kategorii a zhubl o 13 kg do kategorie -120 kg. Na světové univerziádě v říjnu 2023 ve Slovinsku už ale závodil zase v kategorii 120+. "V mé váhové kategorii je horní hranice neomezená, což je pro mě trochu smůla, protože při mých standardních 130 kg jsem mezi 160kilovými soupeři hubeňour, je to jasný handicap. Ale pro mě je nejdůležitější cítit se v pohodě," tvrdí Richard, který evidentně v pohodě byl, protože zvítězil.

Své největší rezervy vidí Richard Klem v koncentraci na zdravější pohyb. "Síla v hlavních svalech, které vykonávají pohyb, je jedna věc, ale v těle je spousta menších svalů, které zaručují stabilitu postury těla, díky níž tělo funguje efektivně a bezpečně. Aby člověk zjistil, kde má dlouhodobě rezervy a příliš se nepřetěžoval, je dobré se zaměřit právě na tyto svaly, a to není jednoduché," vysvětluje sportovec, jak dosáhnout dlouhodobých výsledků a vyhnout se zranění z přetížení. K tomu mu jistě napomáhá i znalost lidského těla. "Už když jsem chodil do fitcentra Machina na VUT, koukal jsem tam vždycky na plakát s lidskou kostrou a svalovou soustavou. Dnes mám doma anatomický atlas, do kterého se dívám, když mám nějaký problém. U silových sportů obecně musí člověk myslet na to, jak tělo ve výkonu funguje."

Richard letos končí magisterské studium oboru Informační technologie a umělá inteligence. Vedle studia a tréninku stíhá ještě práci na půl úvazku v malé české pobočce firmy, která se zaměřuje na optimalizaci logistiky kontejnerové dopravy. Na to, aby umělou inteligenci využil v práci, zatím nenašel čas. Aktuálně ho zaměstnává hlavně diplomová práce a příprava na státnice. "V diplomce řeším aplikaci pro podporu silových sportů, založenou na měření rychlosti pohybu různých kloubů pouze z videozáznamu z mobilu. Aplikace umožní sledovat výkon a techniku při tréninku bez použití kontrastních nálepek, drahých multikamerových systémů anebo třeba lineárních převodníků, a to z různých úhlů pohledu. Systém je snadno adaptovatelný a lze ho využít například i na kulturistický trénink." Díky aplikaci získá sportovec údaje o rychlosti činky v prostoru, a může tak exaktně porovnat výkon v čase. "Subjektivní pocity sportovce nemusí korespondovat s objektivní realitou. Naměřená data sportovci umožní získat objektivní obrázek o výkonu včetně statistického porovnání s předchozími tréninky," upřesňuje Richard, který měl možnost vyzkoušet si i profesionální měřicí stroje na CESA. Díky tomu si ověřil, že jeho systém zaznamenal data velmi blízká profesionálnímu měření, a je tak na dobré cestě vytvořit užitečnou pomůcku zejména pro pokročilé a profesionální sportovce, ale i lidi, kteří chtějí cvičit pro radost.

Richard Klem je přesvědčen, že na rekreační úrovni se dá dělat silový trojboj celý život. "Ale třeba český trojbojař Ivan Veselý ve svých 74 letech stále závodí na mezinárodní úrovni," podotýká sportovec z VUT. Po státnicích chce pracovat ve firmě na vyšší úvazek, ve sportu se zaměří na říjnové mistrovství ČR, kde by mu mohla blýsknout i nominace na Evropu. "Naštěstí se mi to nekryje s přípravou na státnice, protože tréninky před závodem jsou mentálně velmi náročné. Síla ve cvicích spočívá velkou měrou ve schopnosti vybudit svaly k maximální možné činnosti. Zátěž na centrální nervový systém je v období před závody obrovská. Mozek se odmítá koncentrovat a učení pak stojí velké přemáhání," uzavírá Richard Klem.

Autor/ka: Jana Novotná

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2024-05-27T11:37:35

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru