Zpráva z FIT

Dne: 18. července 2024

Výzkumníci z FIT VUT pracují v rámci projektu SoFAIR na nových metodách propojování publikací a softwaru

[img]

Fakulta informačních technologií VUT v Brně se účastní projektu SoFAIR, který byl vyhlášen v rámci výzvy CHISTERA Open Research Data & Software. Tato společná iniciativa si klade za cíl zvýšit  objevitelnost a opakovanou použitelnost otevřeného výzkumného softwaru. Tým z FIT, koordinovaný docentem Smržem, má v rámci projektu za úkol vyvinout nové modely pro identifikaci a propojování zmínek o softwaru ve vědecké literatuře.

Celý projekt vychází z potřeby řešit problém, kdy existence otevřeného výzkumného softwaru zůstává často skryta v rukopisu výzkumné práce. Jeho objevování, uvádění a opakované použití je tak téměř nemožné. Aby se tyto zdroje mohly stát kvalitními bibliografickými záznamy, je třeba je nejprve identifikovat a následně zaregistrovat pomocí trvalých identifikátorů (PID), aby odpovídaly principu FAIR, původně určenému pro data, (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) s důrazem na nalezitelnost a dostupnost.

[img]

Projekt SoFAIR,  který využívá stávající možnosti otevřených vědeckých infrastruktur provozovaných partnery projektu, je mezinárodní spoluprací s rozpočtem 499 tisíc EUR. Koordinuje jej The Open University ve spolupráci s těmito institucemi:

[img]

Kickoff meeting se konal v lednu 2024 v Milton Keynes ve Spojeném království.

Více informací o projektu SoFAIR naleznete na webové stránce projektu, na oficiálních účtech na sociálních sítích nebo se obraťte na Pavla Smrže na adrese smrz@fit.vut.cz.

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2024-07-18T09:58:43

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru