Zpráva z FIT

Dne: 17. září 2024

Kompletní program letošní Noci vědců na téma PROMĚNA je tu

[img]

Voláme všechny nadšence vědy a techniky! Zveme vás na Noc vědců - celoevropskou vědecko-popularizační akci, jejímž letošním tématem je PROMĚNA. V pátek 27. 9. 2024 od 17:00 budete mít možnost na naší fakultě nahlédnout do světa moderní vědy a prozkoumat technologické novinky.

Na co se můžete těšit?

Proměny ve vnímání strachu: virtuální realita v psychoterapii s biofeedbackem

KDE: chodba komplexu O v 1. NP

Napadlo Vás někdy, že ve virtuální realitě nemusíme jen světelným mečem rozbíjet kostičky nebo ukazovat v automobilce interiér auta? Co ji využít na ušlechtilejší účely? Budete mít možnost si zkusit roli terapeuta a pacienta, kteří společně procházejí traumatizujícím virtuálním zážitkem. Tak chcete se bát? A zajímá vás, co to s vaším tělem přesně dělá? Míru vašeho strachu totiž dokážeme změřit.

Proměna aut budoucnosti a Wireless charging

KDE: A112

Přijďte se podívat na proměnu auta v telefon. Společnost NXP vám představí nejnovější trendy v automobilovém průmyslu - Software Defined Vehicle. Bude popsán aktuální trend vývoje v automotive, nastíněna blízká budoucnost a nevynechá se ani téma bezpečnosti.

Můžete se také podívat na stánek a seznámit se s budoucností bezdrátového nabíjení! Bezdrátové nabíjení zařízení se stává stále populárnější technologií, která umožňuje nabíjení elektronických zařízení bez nutnosti připojení kabelů.

Řízení dronů v rozšířené realitě

KDE: O104

Máte chuť si zalétat s dronem, ale nechcete opustit pohodlí místnosti? Přijďte k nám na fakultu a vyzkoušejte si, jaké to je řídit virtuální dron. Pomocí brýlí HoloLens 2 a mobilní aplikace pro vizuální komunikaci mezi pilotem dronu a velitelem zásahu si můžete vyzkoušet inovativní uživatelská rozhraní v rozšířené realitě.

Další možnosti a varianty uživatelských rozhraní vám naši odborníci z Robo@FIT představí formou videoprezentace.

Tak kdo si v pátek večer zalétá s virtuálním dronem?

Muzeum výpočetní techniky

Jak vypadaly IT technologie v dobách minulých a jak se v čase proměnil jejich design a funkce? Na to se můžete podívat v našem muzeu.

Nachází se zde téměř padesát různých počítačů, doplňuje je asi třicítka dobových periferních zařízení, kromě toho expozice zahrnují dalších asi 60 drobných exponátů.  Nejstarším exponátem je mechanický kalkulátor z 50. let. Přijďte se na vlastní oči přesvědčit, jak obstála česká produkce s tou soudobou zahraniční či jak velkým technologickým vývojem prošla po současnost.

Workshop 3D tisk

KDE: Open Space

Popusťte uzdu své kreativitě a vyrobte si vlastní prototyp na 3D tiskárně. Ani na tomto workshopu nebude chybět nádech proměny - při tvorbě 3D modelu prochází nápad postupnou proměnou od myšlenky až po hotový 3D objekt.

Workshopy jsou koncipované pro 11 osob, jsou přístupné do naplnění kapacity a připravili jsme je pro vás ve dvou bězích:

- Workshop 1:  18:00 - 19:00

- Workshop 2:  19:15 - 20:15

Obsahem workshopů je návrh a tisk 3D prototypu, ukázka modelování trojrozměrného objektu. Po ukončení workshopů budete mít volný přístup do expozice, 3D tisk bude v provozu a můžete se také potěšit audiovizuální výstavou projektů naší fakulty.

Deepfakes - interaktivní ukázka

KDE: A222

V této interaktivní ukázce vás výzkumná skupina Security@FIT seznámí se syntetickými médií - ukážeme a vysvětlíme vám fenomén Deepfakes a jeho bezpečnostní problémy. Deepfakes je v dnešní době populární pojem, ovšem jen málokdo přesně ví, co přesně deepfakes jsou a jaké hrozby pro nás představují. Proto tuto relativně novou technologii aktivně zkoumáme.

• Jak se deepfakes tvoří?

• Jakým způsobem fungují nástroje pro syntézu řeči a obličejů?

• Nakolik je syntetická kopie hlasu podobná originálu?

• Jak je složité vydávat se za někoho jiného?

• Kterým nástrahám v prostředí internetu se vyvarovat

Prohlídka areálu fakulty s architektem

KDE: Start na nádvoří u kašny

Jak se žilo za zdmi kartuziánského kláštera  ze 14. století a jak to jde dohromady s výzkumnými laboratořemi jednoho z nejprogresivnějších vědních oborů na světě?

Náš fakultní areál je hodnocen jako jeden z nejkrásnějších na světe. A že zcela právem, se můžete přesvědčit také ve 3D prohlídce. Zažít architektonickou a historickou krásu FIT naživo a navíc s architektem, který stojí za jeho rekonstrukcí, je však k nezaplacení. Nahlédnete do prostor, které jsou běžně nepřístupné a dozvíte se, co se zde odehrávalo dávno před tím, než se zde usídlila Fakulta informačních technologií.

Prohlídku vám nabídneme ve dvou bězích, se startem na nádvoří u kašny s kachničkami v 17:00 a v 18:30.

Darknet a kryptoměny - Temná zákoutí internetu

KDE: C304

Přijďte na prezentaci a demo ukázky, kde se ponoříme do fascinujícího světa moderních technologií. Čekají na vás témata jako kryptoměny, anonymní síť Tor, Darknet a tvorba otisků prohlížeče. Dozvíte se, jak tyto technologie fungují, jak ovlivňují naši digitální stopu a jaká rizika i možnosti nám přináší.

Hry a hádanky pro bystré hlavy

KDE: A218

Základem každého odvětví informatiky je matematika. Informatikům pomáhá řešit velmi složité problémy, jako jsou např. logické důkazy či verifikace programů. Ale může to být i zábava? Rozhodně může. Naši výzkumníci ze výzkumné skupiny VeriFIT si pro vás připravili:

• logické hádanky,

• počítačovou hru zaměřenou na základy algoritmizace,

• hru v internetovém prohlížeči na procvičení regulárních výrazů.

A pro ty z vás, kteří umí programovat, je připravena hra na hledání chyb v kódu.

Úspěšní řešitelé/ky  se mohou těšit na odměnu.

Laboratoř biometrických systémů

KDE: S214

Zajímá vás, jak fungují systémy, které vás dokážou rozeznat? Přijďte se podívat do laboratoře výzkumné skupiny STRaDe, kde vás provedeme světem biometrie a ukážeme vám možnosti, které v této oblasti přináší umělá inteligence. Seznámíme vás s naším výzkumem, jenž má přímý dopad na oblast bezpečnosti. Dále jsou pro vás připraveny ukázky rozpoznávání podle otisků prstů, obličeje, žil ruky a mnoho dalšího.

Celulární automaty aneb když počítá příroda

KDE: před laboratoří L306

Co je celulární automat? Představte si mozaiku malých dlaždiček (buněk) různých barev. Buňky umí navíc "počítat podle vzorečku" a tím měnit barvu v závislosti na tom, jaké barvy právě mají dlaždičky v jejich nejbližším okolí. Když se nám povede vymyslet vhodný vzoreček, můžeme v mozaice pozorovat zajímavé animace představující různé jevy. Otázkou je, jak nejlépe vymyslet vzoreček pro jev, který má automat realizovat. Tady vám vybrané jevy z dílny FIT ukážeme.

Noc na FITu s ohňovou show

Současně s Nocí vedců probíhá i doprovodná akce Noc na FITu, při které zažijete nezapomenutelnou noc plnou dobrodružství na Fakultě informačních technologií. Tato jedinečná událost je otevřená všem, kteří chtějí objevit kouzlo noční fakulty.

Těšit se můžete na ohňovou show, která se uskuteční v 21:00 na nádvoří kláštera. Zažijete úchvatné vystoupení, kde se oheň promění v umění a emoce.

Návštěvníci mohou také vyzkoušet dvě únikové hry: "Kafkovo prokletí" a "Prokletý sklep". Pro účast na těchto hrách je nutná registrace.

Čeká na vás také hospodský kvíz, šifrovačka, venkovní táborové hry a mnoho dalšího. Objevte kouzlo noční fakulty a zažijte neobyčejné chvíle během této jedinečné noci!

Aby byla vaše cesta na Noc vědců co nejpohodlnější, byla zřízena speciální linka MHD. Je zdarma pro účastníky akce a jízdní řád najdete zde.

Těšíme se na všechny, které v pátek večer potkáme!

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2024-09-17T13:07:18