Zpráva z FIT

Dne: 18. září 2024

Odborníci z FIT VUT rozjeli portál analyzující hlasování zastupitelstev

[img]

Jak transparentní jsou zasedání regionálních zastupitelstev? Kolikrát v tomto funkčním období zasedla? Jaký je poměr zastoupení mužů a žen? A jaký je rozdíl příjmů a výdajů v jednotlivých krajích? Tyto a mnohé další otázky zodpoví portál Zastupko.cz, který vyvinula Kristýna Zaklová s týmem výzkumníků Dexter@FIT na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického v Brně (FIT VUT).

Už tento víkend proběhnou po celé České republice volby do zastupitelstev krajů. Ta budou po další čtyři roky činit klíčová rozhodnutí v širokém spektru oblastí, které mají přímý dopad na kvalitu života obyvatel. Portál Zastupko.cz podrobně analyzuje funkční období krajských zastupitelstev z let 2020-2024.

Projekt, který začal diplomovou prací Kristýny Zaklové z FIT VUT, se na regiony zaměřil při příležitosti nadcházejících voleb, aby odhalil trendy a vzorce, které lidem poskytnou hlubší vhled do politických procesů v jejich regionu. Ty jsou zpracovány především na základě volně přístupných dat z webových stránek krajů, která jsou následně importována do systému pro vizualizace. Doplňující data byla čerpána ze sumarizací Českého statistického úřadu.

Tvorba portálu se neobešla bez úskalí. "U většiny zpracovaných krajů se vyskytly nějaké komplikace, proto nelze zaručit 100% korektnost všech analýz. Příkladem mohou být neplatná hlasování, která v některých případech nelze odlišit od těch validních," vysvětluje Kristýna Zaklová.

[img]

Jiří Hynek, Petr John a Kristýna Zaklová | Autor: Archiv Kristýny Zaklové

Na portálu lze kromě regionálních dat najít také informace o zastupitelstvu města Brna a zastupitelstvu a radě města Most. Portál doktorandka vyvinula právě ve spolupráci s oběma městy společně s Jiřím Hynkem a Petrem Johnem z týmu Dexter@FIT, který se zaměřuje na výzkum v oblasti informačních systémů, zpracování dat a chytrých měst. Iniciativu podpořili také další studující fakulty v rámci svých závěrečných prací.

Kristýna Zaklová věří, že obyvatelům portál pomůže lépe se zorientovat v místní politice. "I přesto, že právě komunální politika má na náš každodenní život největší dopad, lidé se o ni často vůbec nezajímají. Webové stránky krajů a měst jsou různorodé, materiály k zasedáním zastupitelstva bývají těžko dohledatelné a chybí pokročilé filtrování záznamů. Proto vznikla tato myšlenka centralizace a vytvoření generického nástroje, který bude pro všechny subjekty vypadat stejně."

[img]

Zpracovaná data se dají využít k dalším analýzám, protože je autoři poskytují veřejnosti jako otevřená, což je trend, který lze v Česku sledovat v posledních letech. V rámci Národního plánu obnovy vznikl například Národní katalog dat, jehož cílem je zvýšit transparentnost veřejné správy. Zároveň vznikají různé datové portály krajů, měst a institucí.

"Samotná data však nestačí. Je nutné využít jejich potenciál, dále je zpracovávat a vytěžit z nich veškeré benefity. Kromě toho je třeba se zabývat i standardizací formátu podobných dat a vyhodnocovat jejich správnost a kvalitu," uzavírá doktorandka.

Kromě portálu Zastupko.cz se tým Dexter@FIT věnuje například zpracování, modelování, analýze a vizualizaci dat z automobilové, hromadné a cyklistické dopravy s cílem přinášet nástroje umožňující široké veřejnosti cestovat v těchto systémech efektivněji. U chytrých zařízení poskytujících digitální reprezentaci reálného světa se tým zaměřuje nejen na zpracování dat, která generují, ale také na uživatelsky přívětivé způsoby řízení interakce mezi nimi.

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2024-09-18T21:15:39

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru