Detail publikace

Towards Identification of Network Applications in Encrypted Traffic

BURGETOVÁ Ivana, MATOUŠEK Petr a RYŠAVÝ Ondřej. Towards Identification of Network Applications in Encrypted Traffic. In: 2024, s. 9.
Název česky
Identifikace síťových aplikací v šifrovaném provozu
Typ
článek ve sborníku konference
Jazyk
angličtina
Autoři
Klíčová slova

Otisky TLS, JA4, šifrovaný provoz, identifikace aplikací, strojové učení

Abstrakt

Monitorování síťového provozu pro detekci bezpečnostních hrozeb a správu sítě je v současné době obtížné vzhledem k rozšření šifrování komunikace.  Tento článek se zaměřuje na identifikaci aplikací zapouzdřených v tunelu TLS (Transport Layer Security).
Pro identifikaci využíváme tři klasifikační techniky: metodu otisků TLS (TLS fingerprinting), identifikaci na základě SNI a strojové učení. Každá metoda má své silné stránky i omezení: metoda otisků TLS vyžaduje pravidelně aktualizovanou databází hešů známých aplikací. Detekce na základě SNI je citlivá na obfuskaci řetězce SNI. Metody umělé inteligence, kam patří strojové učení, závisí na kvalitě a objemu anotovaných trénovacích dat.
Pro vyhodnocení zkoumaných technik jsme vytvořili novou anotovanou datovou sadu komunikace TLS pro běžné desktopové a mobilní aplikace. Výsledky experimentů ukazují, že komunikace TLS různých aplikací má stejné atributy a je těžko rozlišitelná. Kombinací těchto metod můžeme  identifikovat skupiny kandidátských aplikací s vysokou přesností, což je důležité pro správu sítě. Na závěr diskutujeme praktické využití zkoumané techniky pro detekci aplikací v šifrované komunikaci.

Rok
2024 (v tisku)
Strany
9
Konference
8th Cyber Security in Networking Conference 2024, Paris, FR
BibTeX
@INPROCEEDINGS{FITPUB13289,
   author = "Ivana Burgetov\'{a} and Petr Matou\v{s}ek and Ond\v{r}ej Ry\v{s}av\'{y}",
   title = "Towards Identification of Network Applications in Encrypted Traffic",
   pages = 9,
   year = 2024,
   language = "english",
   url = "https://www.fit.vut.cz/research/publication/13289"
}
Nahoru