Shrnutí podmínek, které musí student plnit

Obsah

Níže uvedené shrnutí podmínek je odvozeno ze studijních a zkušebních předpisů VUT v Brně a jejich doplnění rozhodnutími děkana a směrnicemi FIT VUT v Brně. Přesné znění podmínek lze najít v aktuálně platných studijních předpisech FIT a VUT v Brně na informační tabuli a mohou se během studia měnit.


Bakalářské studium

  1. Podmínkou postupu do 2. semestru studia je získání alespoň 15 kreditů za 1. semestr studia ze zapsaných předmětů pro 1. semestr. Pokud student nezíská v 1. semestru studia alespoň 15 kreditů, je to důvod pro ukončení studia pro nesplnění podmínek studijního programu.
  2. Podmínkou postupu do dalšího roku studia je získání alespoň 30 kreditů za aktuální rok. Pokud měl student zapsáno méně než 60 kreditů, musí získat alespoň 1/2 zapsaných. Pokud student nezíská vyhlášená minima kreditů, je to důvod pro ukončení studia pro nesplnění podmínek studijního programu.
  3. Do minimálního počtu kreditů lze započítat i kredity získané absolvováním předmětů při souběžném studiu na jiné fakultě VUT, na jiné vysoké škole v České republice a nebo na zahraniční vysoké škole, pokud je studium takových předmětů předem povoleno (dohodou mezi fakultami VUT, schválená žádost studenta, předem schválená aktivita v rámci evropských výměnných programů, a další), a tyto předměty odpovídají studovanému oboru. Způsob jejich uznání a započítání doporučí Rada studijního programu.
  4. Pokud v daném akademickém roce studuje student pouze v jednom semestru, musí si zapsat nejméně 15 kreditů, a následně získat nejméně 15 kreditů za takový semestr. Pokud student nezíská 15 kreditů, je mu studium ukončeno. Podmínky pro 1. semestr studia jsou uvedeny v bodě 1.
  5. Pokud se po zimním semestru zjistí (viz také v bodech výše), že student již nemůže v daném akademickém roce získat minimální požadovaný počet kreditů, může mu být studium ukončeno.
  6. Podmínkou úspěšného ukončení studia je získání alespoň 180 kreditů v předepsané kreditové skladbě.
    Skupina předmětů Počet kreditů Poznámky
    Bakalářská práce 13 skupina P
    Povinné předměty orientačně 134 skupina P
    Povinně volitelný „jazyk anglický“:
    Studenti musí před státní závěrečnou zkouškou doložit úspěšné absolvování angličtiny minimálně na úrovni B1 2)
    min. 1 1) skupina PVA
    Povinně volitelný „technický“ předmět min. 4 1) skupina PVT
    Volitelné předměty doplněk do 180 skupina V
    Celkem min. 180
    Předepsaná skladba kreditů v bakalářském studijním programu BIT
    1) Kredity za předměty ze skupin PVA a PVT, které získá student navíc, se převádějí do skupiny volitelných (V).
    2) Doložením dokladu o absolvovaném jazykovém vzdělání (uznáním angličtiny) nebo absolvováním zkoušky (předměty GEN, ZAN4) nebo absolvováním předmětu na úrovni B1 (BAN4, BPC-PA1). Předměty na úrovni vyšší než B1 hledejte ve studijním plánu.

    Součet všech „P“ + „PV...“ (z každé skupiny nejméně 1 předmět) lze očekávat v okolí 152 kr. Zbytek kreditů do min. 180 se doplňuje volitelnými předměty. Povinné předměty musí být splněny všechny. Nezískání minimálního počtu kreditů v některé „povinně volitelné“ skupině předmětů nelze kompenzovat překročením počtu kreditů v jakékoli jiné skupině předmětů.

  7. Průběh státní závěrečné zkoušky určuje směrnice č. 2/2023.
    Student může ke státní závěrečné zkoušce přistoupit, získá-li uvedený počet kreditů v předepsané skladbě (viz bod 6). Témata k ústní části státní závěrečné zkoušky vychází z obsahu většiny povinných předmětů a bývají zveřejněna během zimního semestru.
    K obhajobě bakalářské práce může přistoupit student, který si:
    • zapsal předmět IBT,
    • převzal zadání bakalářské práce (za převzetí zadání bakalářské práce je považováno i jeho stažení z IS VUT) s datem odevzdání v květnu 2025, a
    • odevzdal bakalářskou práci v termínu, uvedeném na zadání bakalářské práce.
    Témata bakalářských prací budou zveřejněna dle harmonogramu.

Magisterské studium

  1. Podmínkou postupu do letního semestru v 1. roce studia je získání alespoň 15 kreditů za zimní semestr 1. roku studia, tj. v případě standardního studenta 15 kreditů ze zapsaných předmětů pro 1. semestr 1. roku studia. Pokud student nezíská v zimním semestru 1. roku studia alespoň 15 kreditů, je to důvod pro ukončení studia pro nesplnění studijních povinností. Kredity z uznaných předmětů se do tohoto vyhlášeného minima nezapočítávají.
  2. Podmínkou postupu do dalšího ročníku studia je standardně získání alespoň 30 kreditů v daném akademickém roce. Pokud měl student zapsáno méně než 60 kreditů, musí získat alespoň 1/2 zapsaných. Kredity z uznaných předmětů se do tohoto vyhlášeného minima nezapočítávají.
  3. Pokud student nezíská v daném akademickém roce alespoň 30 kreditů (či 1/2 zapsaných), je mu studium ukončeno. Do (minimálního) počtu kreditů lze započítat i kredity získané absolvováním předmětů na jiné fakultě VUT, na jiné vysoké škole v České republice, a nebo na zahraniční vysoké škole, pokud je souběžné studium takových předmětů předem povoleno (dohodou mezi fakultami VUT, předem schválená žádost studenta, předem schválená aktivita v rámci evropských výměnných programů, a další), a tyto předměty odpovídají studovanému oboru (specializaci). Způsob jejich uznání a započítání doporučí Rada studijního programu.
  4. Pokud v daném akademickém roce studuje student pouze v jednom semestru, musí si zapsat nejméně 15 kreditů, a následně získat nejméně 15 kreditů za takový semestr (což je podmínka postupu do dalšího ročníku: modifikace bodů 2 a 3), pokud se nejedná o osamocený poslední semestr studia před státní závěrečnou zkouškou. Pokud student nezíská za osamocený semestr alespoň 15 kreditů, je mu studium ukončeno. Kredity z uznaných předmětů se do tohoto vyhlášeného minima nezapočítávají.
  5. Student může ke státní závěrečné zkoušce přistoupit, získá-li alespoň 120 kreditů v předepsané skladbě dle specializace.
    Ústní část státní závěrečné zkoušky je odvozena od povinných předmětů dané specializace. Organizace a průběh státní závěrečné zkoušky je dán směrnicí č. 2/2023 a dalšími pokyny.
Nahoru