Detail práce

Network Service Diagnostics based on Packet Analysis

Disertační práce Student: Holkovič Martin Akademický rok: 2023/2024 Vedoucí: Ryšavý Ondřej, doc. Ing., Ph.D.
Název česky
Diagnostika síťových služeb založená na analýze paketů
Jazyk práce
anglický
Abstrakt

Tato disertační práce je kompilací recenzovaných článků publikovaných v průběhu doktorského studia. Články, stejně jako samotná práce, se zaměřují na problematiku diagnostiky chyb v počítačových sítích. Chyby sítě mohou významně ovlivnit výkon, dostupnost a bezpečnost sítí, což má za následek značné finanční ztráty a zhoršení uživatelské zkušenosti. Pro zmírnění těchto problémů se diagnostika sítě stala kritickou oblastí, která se zaměřuje na identifikaci, lokalizaci a řešení síťových poruch. Přestože diagnostika počítačových sítí není nový obor a k dispozici je několik nástrojů a publikací, stále se jedná o nevyřešený problém.

Cílem této práce byl vývoj nových diagnostických metod, z nichž každá je zaměřena na jiný typ chyb a v celku se jednotlivé metody vzájemně doplňují. Vyvinuté metody mají za cíl automatizovat diagnostický proces, který je v případě ručního provádění časově náročný a vyžaduje dobrou znalost síťových protokolů a technologií. Síťové pakety uložené ve formátu PCAP se používají jako zdroj dat pro diagnostiku, což umožňuje detekovat chyby bez nutnosti interakce se sítí. Další výhodou vyvíjených metod je jejich široká použitelnost, neboť řešení není omezeno na malý počet síťových protokolů a zároveň metody mohou využívat správci sítí a nejen výzkumníci či programátoři.

Nedílnou součástí práce je popis přínosu disertační práce a výsledků dosažených během studia. Kromě přijetí publikovaných článků dokazuje správnost zvoleného přístupu úspěšná komercializace produktu Flowmon Packet Investigator. Na závěr jsou shrnuty oblasti výzkumu a prezentovány další kroky ke zlepšení integrace výsledků do praxe.

Klíčová slova

diagnostika počítačových sítí, odstraňování síťových chyb, diagnostické metody

Ústav
Studijní program
Výpočetní technika a informatika, obor Výpočetní technika a informatika
Soubory
Stav
obhájeno
Obhajoba
2. května 2024
Citace
HOLKOVIČ, Martin. Network Service Diagnostics based on Packet Analysis. Brno, 2023. Disertační práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2024-05-02. Vedoucí práce Ryšavý Ondřej. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/phd-thesis/1046/
BibTeX
@phdthesis{FITPT1046,
    author = "Martin Holkovi\v{c}",
    type = "Diserta\v{c}n\'{i} pr\'{a}ce",
    title = "Network Service Diagnostics based on Packet Analysis",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2024,
    location = "Brno, CZ",
    language = "english",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/phd-thesis/1046/"
}
Nahoru